Kalvfilé med ugnsrostade rotfrukter/grönsaker
Hello!
Idag eftersom att det är fredag, lagade Emelie (min amigo) och jag kalvfilé med sötpotatis och rotfrukter, portobello samt en sås gjord på kalvfond och timjan.
Resultatet blev fantastiskt! Alla smaker passade ihop även om man kanske inte kan tro det. Jag rekomenderar starkt att testa det här receptet om ni vill lyxa till det lite ;)
Hoppas att ni har en super mysig fredag så hörs vi imorgon.
Kram Zuzanna <3


RECEPT: 2 pers
Kött:
En bit kalvfilé
Thai soya sauce
Timjan
Vegeta
Svartpeppar
Allroundkrydda
Honung
Vitlök
Rotfrukter/grönsaker:
1 Sötpotatis
1 Palsternacka
1 Morot
1/3 Broccoli
2 Vitlöksklyftor
Timjan
Salt
Peppar
Olivolja
Sås:
Matlagningsgrädde
Kalvfond
Timjan
Salt
Peppar
Svamp:
Portobello
Smör
Havssalt
1. Börja med att sätta ugnen på 225°C och värm stekpannan med lite rapsolja.
2. Marinera köttet med alla kryddor efter smak. Jag hade ca. 1 msk thai soya sauce, 3 nypor timjan, 2- 3 nypor vegeta, 1/2- 1 krm svartpeppar, 1- 2 krm allround, 2 tsk honung och 1- 2 vitlöksklyftor. Låt marinera över natten för bästa resultat.
Stek sedan i oljan cirka 2 min på varje sida och sedan fortsätter du att vända på köttbiten tills du får den färg du vill ha på medelvärde + 2°. Vi föredrar medium. Kalvkött borde vara lite rosa i mitten.
3. Skala alla rotfrukter. Lämna potatisen med skal. Skär sedan allt i mindre bitar. Lägg alla rotfukter, sötpotatis och broccoli i en ugnsfast form. Ringla sedan över olivolja och krydda med salt, peppar och timjan. Blanda runt allting och ställ in i ugnen i ca 15-20 min. Kolla potatisen efter en stund, den kan bli klar tidigare eller senare beroende på storlek.
5. När köttet är färdigt så häller du grädde i stekpannan och rör om. Häll sedan i önskad mängd fond (jag använde ca 1/2-1 msk) och krydda med önskad mängd timjan, salt och peppar. Låt koka upp. Smaka av om det behövs mera kryddor eller fond. Har du råkat översalta såsen kan man tillsätta en eller två nypor socker, det balanserar ut smakerna. Smakar såsen som du önskar är du klar.
6. Skär svampen på längden, cirka 1/2- 1 cm tjocka skivor. Lägg det i stekpannan tillsammans med smör och salt. Stek på hyfsat hög värme tills de blir gyllenbruna.
7. Nu är allt klart och redo att läggas upp och avnjutas! ENJOY.
skriven
👍👍❤️